تاتو عملی است که با رنگهای مختلف برای زیبایی و گاهی هم درمان از دیرباز انجام میگردد. شایعترین رنگهای مورد استفاده در تاتو سبز، قهوهای و مشکی است البته رنگهای دیگری مانند سفید و قرمز هم ممکن است در تاتو استفاده شود
تاتو در ایران مشابه روش های تاتو در جوامع غربی می باشد. سوزن الکتریکی، وسیله اصلی کار در تاتو کردن است. نوع رنگ مصرفی نیز بسیار مهم است. رنگ ها باید استاندارد، بهداشتی و سازگار با پوست بدن باشند. گاهی رنگ های گیاهی به جای رنگ های شیمیایی استفاده می شوند که اغلب باعث حساسیت پوستی و ناراحتی شخص می شود و حساسیت به رنگ های گیاهی بیش از رنگ های شیمیایی گزارش شده است.
در انواع تاتوی درمانی اغلب از تک رنگ مشکی، آبی تیره یا قهوه ای استفاده می کنند، اما در “تاتوی دکوراتیو” به دلیل تزیینی بودن از رنگ های مختلف برای رنگ آمیزی طرح بهره می برند.
رنگ های مورد استفاده و منابع تولیدی این رنگ ها عبارتند از: رنگ سیاه یا آبی تیره از کربن، قرمز از رنگ های گیاهی یا جیوه، آبی روشن از آلومینات کبالت، سبز از اکسید جیوه یا کروم، زرد از سولفید کادمیوم و رنگ قهوه ای از اکسید آهن یا گل اخری.
منشا تمام رنگهای بکار گرفته شده در خالکوبی ها ( تاتو ) گیاهی و یا شیمیایی است که مواد شیمیایی بیشتر بکار گرفته می شود تنوع استفاده از رنگ ها برای انجام تاتو بسیار وسیع است و می توان با ترکیب چندین رنگ رنگهای ترکیبی تهیه کرد
عمده ترین موادی که در رنگهای ترکیبی که برای رسیدن به رنگ دلخواه درتاتو مورد استفاده قرار می گیردند عبارتند از : اکسید آهن – دی اکسید تیتا نیوم – جوهرسیاه ( کربن ) – جوهرآبی – جوهر سبز – جوهر زرد – جوهر نقره ای تاتو هایی که کربن و جوهر سیاه در آن بکار رفته عمدتا تاتو را به رنگ تیره و سیاه در می آوردند . تاتو هایی که توسط رنگدانه های حاوی اکسید آهن و دی اکسید تیتانیوم ( Flesh ) رنگی شده اند ، تیره نوک موادی خواهند بود و چنانچه جوهر آبی یا سبز یا زرد بکار رود رنگ تاتو نیز به همان شکل به آبی یا سبز یا زرد تمایل می شود .
البته بیشتر رنگ های تاتو جوهر نیستند بلکه ترکیبی از پیگمنت ها (رنگدانه ها) در یک محلول بصورت سوسپانسیون هستند که اغلب این رنگدانه ها نیز گاه گیاهی و امروزه بیشتر نمک های فلزی ومواد معدنی و آلی صنعتی و نیز رنگدانه های پلاستیکی هستند که باعث واکنشهای آلرژیک و نیز واکنشهای فتو توکسیک و ایجاد زخم با قرارگرفتن در معرض آفتاب و اشعه ماوراء بنفش بخصوص با رنگدانه های پلاستیکی که رنگ های قوی تر و ماندگار تری ایجاد می کنند می شوند
در ایران نیز از رنگ هایی که از همین منابع به دست می آیند استفاده می شود، اما متأسفانه در ایران نظارت یا استاندارد خاصی برای نوع رنگ مصرفی و اطمینان از کیفیت آن وجود ندارد و همین امر، فرصتی برای سودجویان بوده و مشکلات حادی برای تاتو شوندگان ایجاد می کند.
با وجودی که قوانینی برای استفاده از رنگ شامل نوع رنگ، منابع استخراج رنگ، میزان استفاده از انواع رنگ ها و … وجود دارد و قوانینی هر چند اندک توسط FDA وضع شده است اما به عقیده بسیاری از پزشکان هنوز هم نواقصی در برخی از این رنگ ها هم دیده می شود.
استفاده از رنگ های غیر استاندارد و غیر استریل، منجر به انواع آلرژی های زودرس و عفونت های باکتریال می شود.وقتی یک ماده خارجی (مثل رنگ تاتو غیر استاندارد و ناسازگار با بدن) به زیر پوست وارد می شود بدن نسبت به آن واکنش نشان داده و در محل تاتو گرانولوم تشکیل میشود که به شکل گلوله های سفت و برجسته در زیر پوست ظاهر میشوند و گاهی با درد سوزش وخارش همراه هستند و درمان آنها نیز بسیار سخت است .
آلرژی به رنگ های تاتو در لب و به ویژه چشم را از انواع آلرژی های خطرناک بوده و ابتلا به ایدز، هپاتیت و تب خال از بدترین عوارض این عمل در صورت عدم رعایت اصول کنترل عفونت به شمار می رود.
رنگهای شرکت آمیا در کشور آلمان ساخته شده و استاندارد ResAP(2008)1 اروپا و نیز قوانین و مقررات سختگیرانه تر را نیز در اروپا گذرانده اند. مصوبه ResAP(2008)1 سخت گیرانه ترین تستها و قوانین را برای رنگ های تاتو را در سراسر دنیا داشته که حاصل تحقیقات و بحث های فراوانی است و رنگ هایی که این استاندارد را دارند بالاترین سطح ایمنی و کمترین ریسک برای سلامتی را دارا می باشند، این مصوبه شامل تستهای بسیار دقیق و مهم زیر می باشند :
- آمین های آروماتیک شناخته شده در ایجاد سرطان (۲۰ ماده)
- مواد کارسینوژن در دسته بندی ۱ و ۲و ۳ در دایرکتیو شورای ۱۹۶۷ ، June ۲۷th of EEC/ ۵۴۸ / ۱۹۶۷ (۷ماده)
رنگ های با ویزگی کارسینوژنیک و موتاژنیک و نیز با خصوصیات ایجاد حساسیت و سمیت و واکنشهای آلرژیک (۳۵ ماده )
فلزات بعنوان ناخالصی (۱۳ ماده )
هیدروکربنهای آروماتیک حلقوی (PAH) و (Bap)
-
تستهای میکروبیولوژیکی برای استریلیتی
این رنگ ها فاقد هر نوع پیگمنت (رنگدانه) سمی و مواد نگهدارنده مصنوعی و آمین های آروماتیک نیز مواد شیمیایی و فلزات سنگین وسمی بوده وتمامی این رنگ ها در آزمایشگاه درماتست به عنوان آزمایشگاه رفرنس کشور آلمان از نظر واکنشهای حساسیتی و نیز تست های میکروبیولوژیکی مورد بررسی قرارگرفته و مورد تایید این آزمایشگاه می باشند .
این رنگها حداکثر ایمنی و سازگاری را با پوست داشته و در صورت اختلاط با هم نیز هیچگونه تغییرات شیمیایی در آنها ایجاد نمی شود . زیست سازگار بودن این رنگ ها مانع از ایجاد واکنش و آلرژی در بدن شده و ایمنی رنگ ها را به حداکثر می رساند ، این ویژگی رنگ های آمیا را حتی از رنگ های دیگر در ایالات متحده و سایر کشورهای اروپایی هم متمایز کرده است .
در کشور ایران نیز رنگهای آمیا دارای مجوز رسمی از وزارت بهداشت بوده و تمامی این رنگ ها در آزمایشگاه دانشگاه تهران تست شده اند و هیچ گونه حساسیت ویا عفونتی از آنها گزارش نشده است.
منبع: دستگاه تاتو , دستگاه میکروپیگمنتیشن